">
Hart.GratisHandleiding.eu

Gratis Handleiding (en veel meer). De site met gratis handleidingen, handleidingen om gratis software te downloaden, gratis games te spelen, dvd's te kopieeren, te besparen, vakantie- en reistips, pagina's voor kinderen, senioren, te datenonline te shoppen, online casino spelen, handleiding bridge, handleiding mahjong, solliciteren, keuze van uw mobiele telefoon en veel meer..... Verder vindt u ook de beste surftips.

HOME HANDLEIDINGEN RECEPTEN ZOEKEN CONTACT ZOEKEN

 Rubrieken:

  Website maken

  Aanmelden site bij
  zoekmachines

  Banner en buttons

  CSS cursus beginners

  Eigen startpagina

     Handleiding startpagina

  Favicon maken

  HTML cursus beginners

  HTML cursus gevorderden

  Links naar uw site

  Linkwoorden

  Logo's maken  

  Sitemap maken

  Sitemap verzenden

  Webbadge

  Webhosting

  Website gratis

  Website promotie

  Webmaster
  hulpprogramma

  Zoekwoorden

[Linked] [Embedded] [Inline] [Eigen styles] [Meer styles] [Tekst en CSS] [Achtergronden]

Als eerste dus de linked stylesheets. Zoals gezegd koppel je een  stylesheet aan een of meer html-bestanden. Over hoe je zo'n styleheet  maakt hebben we het straks wel, eerst leggen we je even uit hoe je een  stylesheet aan het html-bestand koppelt. We gaan er even vanuit dat je  HTML al onder de knie hebt, zoniet, volg dan de HTML-cursus nog even.

Je weet dat een html-pagina er zo uit kan zien:

#

Code

1
2
3
4
5
6
7
8

<html>
<head>
<title>Welkom op mijn website!</title>
</head>
<body>
<p>Dit is mijn website</p>
</body>
</html>


Dit stelt natuurlijk niet veel voor, maar daar gaat het nu ook niet om.  Het gaat hier even om de manier waarop we de stylesheet koppelen. En dat doen we in de head-sectie, dus tussen <head> en </head>.  Koppelen we aan het bovenstaande document bijvoorbeeld het stylesheet  opmaak.css, dan ziet de head-sectie er zo uit:

#

Code

1
2
3
4

<head>
<title>Welkom op mijn website!</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="opmaak.css">
</head>

Helemaal niet moeilijk dus, zoals je ziet. Nu hebben we dus aangegeven dat de website er volgens de door ons opgegeven opmaak uit moet zien. Volgende vraag  is natuurlijk: hoe maken we dan zo'n stylesheet? Ook dit is weer  behoorlijk eenvoudig, het lijkt een beetje op HTML, maar er zijn toch  zeker verschillen. Ten eerste kun je het gewoon in bijvoorbeeld het  Windows-programma Kladblok of Notepad maken. We zullen hieronder laten  zien hoe je de stijl van een alinea (de tag <p>) aangeven:

#

Code

1
2
3
4

p {
font-size: 11 pt;
font-family: Arial, Swiss, Helvetica;
color: black;}

Waarschijnlijk spreekt het allemaal voor zich, maar we zullen het allemaal toch even toelichten. Met p (dit noem je een selector) geef je natuurlijk aan dat het hier op de tag <p> gaat, tussen de { en } staat de stijl aangegeven. Verder heten bijvoorbeeld font-size  en color properties, de waarde ervan, bijvoorbeeld 11pt en black heten values. Na iedere value volgt een punt-komma teken.

Met 11pt hebben we de hoogte opgegeven. Dat had ook gekund in pixels  (px), inches, centimeters of wat dan ook. Met font-family geven we het  lettertype aan. Door 3 lettertypes op te geven gaat de browser ze  allemaal af. Wordt bijvoorbeeld Arial niet op de pc aangetroffen, dan  zoekt hij evrder naar Swiss. Is ook die niet te vinden, dat gaat hij  voor Helvetica. Je kunt er ook nog meer opgeven.


De kleur kun je zowel als hexadecimale code(#000000) of als woord(black) opgeven.

Koppel je dit bestand aan bijvoorbeeld 15 html-documenten, dan worden de voordelen al snel duidelijk. Kom je er bijvoorbeeld achter dat zwart  toch wel erg slecht te lezen is op een donkerblauwe achtergrond en wil  je de tekst wit maken, dan hoef je niet bij elke alinea de kleur op te  geven. Het enige wat je doet is black veranderen in white, en alles is  aangepast! Het zal duidelijk zijn dat dit enorme tijdwinst oplevert, en  je een hoop vervelend werk afneemt.

 Vorige pagina

                                                Volgende pagina

   | Over deze site | Disclaimer |
Neem contact op met de Webmaster met opmerkingen en tips

 TV/radio:

 Radio luisteren:webradio

 Wat is er op TV?

 TV gids (alle zenders)

 Uitzending gemist

 Verkeer:

 Files

 Routeplanner

 Nieuws/weer:

 NOS headlines

 Algemeen Dagblad

 Laatste nieuws

 Telegraaf

 Volkskrant

 Teletekst

 Het weer

 Handige hulpjes:

 Lettergrootte aanpassen

 Puzzelwoordenboek

 Online rekenmachine

 Zoeken naar mensen/adressen

 Handige info:

 SOS nummers

 Feestdagen 2011

 Feestdagen 2012

 Loterijen:

 Bank-giroloterij

 Euromillions

 Staatsloterij

 Postcodeloterij

 Link partners

 Webgids voor online winkelen

| More