Hart.GratisHandleiding.eu

Gratis Handleiding (en veel meer). De site met gratis handleidingen (u komt op onze site, in tegenstelling tot andere sites, rechtstreeks bij de leverancier terecht zodat u ook software, drivers, firmware enz kunt downloaden), verder vindt u handleidingen om gratis software te downloaden, websites te maken, games te spelen, dvd's te kopieeren, te besparen, dating, online casino spelen, bridge, schaken, spelregels en veel meer.....

HOME HANDLEIDINGEN RECEPTEN ZOEKEN CONTACT ZOEKEN

 Rubrieken

 Wonen, huis en tuin:

   Home Wonen, huis en tuin

 Tuin

   Eigen moestuin aanleggen

     ABC eigen moestuin

     Aardbeien planten

     Bessen stekken

     Bomen planten

     Buxus planten en snoeien

     Composthoop maken

     Graszoden leggen

     Mest of compost soorten

     Pompoenen kweken

     Sla kweken en slasoep

     Tomaten kweken

     Tuinposters (nieuw)

     Voedseltips

     Wecken en inmaken

Tuinen bezoeken

     Mesenhof

 Wonen 

     Inbraakbeveiliging?

     Keukenwijs (gratis advies)

 Webwinkels

   Tuinartikelen

   Woonartikelen

   Webgids online winkelen

Soorten mest of compost

Organische mest
Dit is natuurlijke mest op basis van dierlijke en plantaardige afvalstoffen. Deze groep meststoffen verbetert de grond met humusvormende deeltjes en bevat voedingsstoffen die langzaam worden  afgegeven. Bekende mestsoorten uit deze groep zijn stalmest,  beendermeel, bloedmeel, vismeel, gedroogde koemestkorrels of koemest in  droge poedervorm, compost enz. Het gehalte aan de belangrijkste  groeistoffen kan sterk wisselen en is niet nauwkeurig te bepalen. Uit de organische stof ontstaat dan de humus in de bovenste grondlaag. Dat is  een heel bijzondere stof, eigenlijk het belangrijkste deel van de levende deken op de bodem. Humus houdt voedingsstoffen en vocht heel  goed vast en staat dat aan de planten af als ze het nodig hebben.

Kunstmest of (beter) minerale mest
Dit is een groep meststoffen die meestal chemisch wordt vervaardigd.  Daardoor is het gehalte aan voedingsstoffen nauwkeurig bepaald. Dat is  bovendien veel hoger dan in organische mest. Met kunstmest geef je een  echte groeistoot aan de planten en hef je eventuele tekorten razendsnel  op. Maar kunstmest verbetert de bodem niet omdat er geen organische restmaterialen in zitten.

Spoorelementen
Dit zijn stoffen waarvan de planten maar kleine beetjes nodig hebben,  maar helemaal zonder kunnen ze ook niet. Organische mest is rijk aan  spoorelementen, aan minerale mest worden ze soms toegevoegd. Het gaat  dan om stoffen als ijzer, koper, mangaan, magnesium, borium enz. In een  gezonde bodem komen al die stoffen van nature voor.

Verschillende mestsoorten voor speciale plantengroepen
Behalve de algemene, universele meststoffen, hebben de fabrikanten  allerlei speciale meststoffen ontwikkeld die helemaal zijn afgestemd op  de specifieke behoeften van bepaalde groepen planten. Die bevatten alles wat die planten nodig hebben, ook veel spoorelementen. Er zijn zulke  speciale meststoffen voor o.a. rozen, kuipplanten, buxus en andere  groenblijvende planten, groenten en kruiden, hortensias en rododendrons. Verder snelwerkende coniferenmest  (soms met bitterzout dat bruinkleuring tegengaat), speciale petuniamest, geraniummest enz. Als u deze mestsoorten aan de planten geeft waar ze  voor bedoeld zijn, weet u zeker dat ze het niet beter kunnen hebben.

Kalk
Kalk is een heel belangrijke bodemverbeteraar, behalve bij planten die  van zure grond houden. Kalk zorgt er namelijk ook voor dat de grond  minder zuur wordt, waardoor bijvoorbeeld mos verdwijnt. Kalk moet in de  winter worden gestrooid. Dat geldt vooral voor de veelgebruikte  landbouwkalk of Thomasslakkenmeel. Deze kalksoorten worden langzaam door de bodem opgenomen, maar een soort als zeewierkalk werkt anders. Die  soort is direct oplosbaar. U kunt het gerust in maart nog bij de planten strooien. 5 kg kalk is genoeg voor 125 m2 oppervlak in border, moestuin of gazon.

Langwerkende meststoffen
Er zijn ook gecoate tabletten, pillen en capsules met meststof die hun voedingsstoffen heel langzaam afgeven. Als het warmer is wordt er meer  afgegeven dan wanneer het koud is, dus meer als de planten ook meer  voeding nodig hebben. Een ideaal systeem, vooral bij planten die in potten, bakken en kuipen staan. Stop zo'n mestpil bij de wortels van iedere plant in de grond en de planten hebben het hele groeiseizoen  voldoende voeding.

Kijk ook eens op de pagina: Zelf een composthoop maken

   | Over deze site | Disclaimer |
Neem contact op met de webmaster via contact met opmerkingen en tips

 TV/radio:

 Radio luisteren:webradio

 Wat is er op TV?

 TV gids (alle zenders)

 Uitzending gemist

 Verkeer:

 Files

 Routeplanner

 Nieuws/weer:

 NOS headlines

 Algemeen Dagblad

 Laatste nieuws

 Telegraaf

 Volkskrant

 Teletekst

 Het weer

 Handige hulpjes:

 Lettergrootte aanpassen

 Puzzelwoordenboek

 Online rekenmachine

 Zoeken naar mensen/adressen

 Handige info:

 SOS nummers

 Feestdagen 2011

 Feestdagen 2012

 Loterijen:

 Bank-giroloterij

 Euromillions

 Staatsloterij

 Postcodeloterij

 Link partners

 Webgids voor online winkelen

| More