Hart.GratisHandleiding.eu

Gratis Handleiding (en veel meer). De site met gratis handleidingen, handleidingen om gratis websites te maken, gratis games te spelen, dvd's te kopieeren, te besparen, vakantie- en reistips, pagina's voor kinderfeestjes en kinderen, voor senioren, te daten, online casino te spelen, te bridgen, te dammen, spotify en veel meer Verder vindt u ook de beste surftips en spelregels voor spellen op deze site.

HOME HANDLEIDINGEN

Rubrieken:

 Film, Radio en TV

   Film

      Bioscopen in Belgie

      Bioscopen in Nederland

      Filmmuziek

      Film trailers

   Radio

   TV

      Digitaal TV kijken

      Internet op je TV

      Smart TV wat is het?

      Verschil Plasma / LCD

 

RECEPTEN ZOEKEN CONTACT ZOEKEN

Verschil tussen plasma-tv en lcd-tv

 

De verkoop van platte televisies zoals plasma tv's en lcd-tv's is enorm groot.
Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over beide technologieen.
 

Het verschil tussen plasma-tv en lcd-tv
De plasma-technologie bestaat uit honderdduizenden gascapsules die  gevuld zijn met natuurlijke gassen zoals xenon en neon. Deze cellen zijn  bedekt met fosfor en zitten mooi opgesloten in een glasplaat die voorzien is  van elektroden. Via elektrische impulsen lichten deze cellen op en  produceren ze licht. Dit licht verlicht de rode, groene en blauwe fosfor en  produceert zo een bepaalde kleur.

De lcd-technologie maakt gebruik van vloeibare kristallen die tussen twee  lagen glas zitten. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld laten de kristallen  een bepaalde mate van licht door; het licht is afkomstig van een lamp die  zich achter het scherm bevindt. De juiste kleur van elke kristal bereikt men  door bepaalde kleuren in het spectrum van wit licht te blokkeren.

Inbranden
Bij plasma-tv is het inbranden van het beeld nog steeds een heikel topic.  Met inbranden wordt bedoeld: het achterblijven van bepaalde restbeelden  wanneer afbeeldingen te lang stilstaan, zoals bijvoorbeeld het logo van een zender of de scoreborden bij sportwedstrijden. De huidige plasmatelevisies gaan nu veel beter om met dit inbranden: dit zal al na enkele uren  verdwijnen wanneer er andere beelden op het scherm worden getoond. Trouwens, elk beeldscherm, ook lcd  heeft het risico van inbranden.

Verschillende plasmatelevisies hebben nu ook ingebouwde functies die de  levensduur sterk verlengen en het inbranden naar het verleden wijzen. Een  van die technieken is de pixel-shift techniek waarbij het beeld een paar  pixels verschuift zodat een logo niet steeds op dezelfde pixels staat  afgebeeld waardoor de kans op inbranden sterk vermindert.

Levensduur
Er werd vroeger heel wat geschreven en gesproken over de beperkte levensduur  van plasma-tv's. Maar tijden veranderen en de nieuwe

 

plasmaschermen houden het - net zoals bij de huidige lcd-televisies - 60000 uur uit vooraleer ze de helft van hun helderheid verliezen - dat is de standaardwaarde om de  levensduur van een scherm te meten. Die 60000 uur betekent 23 jaar tv-kijken  aan een ratio van 7 uur per dag, elke dag. Een verlies aan helderheid is  overigens inherent aan elk beeldscherm, ook lcd-schermen. Die 60000 uur  duidt op de levensduur van het paneel, en niet op de elektronica die errond  zit gebouwd. Het zou sterk zijn moest ook deze elektronica het 23 jaar  uitzingen.

Helderheid
Lcd-televisies hebben hogere helderheidswaarden dan plasma-tv's, waardoor ze  beter tot uiting komen in sterk omgevingslicht. In een felverlichte winkel  is die hardheid een voordeel, maar thuis in de woonkamer is een veel minder  felle verlichting nodig. En het is in een dergelijke omgeving dat een  plasma-tv beter tot zijn recht komt.

Bovendien reflecteren lcd-televisies niet het licht uit de kamer - wat bij  vele plasmatelevisies wel nog gebeurt. Maar laten we eerlijk zijn: de  fabrikanten van plasma-tv's beginnen langzaam dit probleem op te lossen.  Voor veel toepassingen hebben plasmaschermen al dezelfde helderheidswaarden  als lcd in huis, en anti-spiegelfilters moeten de weerspiegelingen van de  kamer tot een minimum beperken.

Contrast
Belangrijker dan helderheid bij het beoordelen van de beeldkwaliteit van een  scherm is de contrastwaarde - de verhouding tussen de helderste en donkerste  tinten die het scherm kan produceren. Het contrast zorgt voor diepte en  details in de beelden. De huidige plasmatelevisies kunnen bijzonder goed  zwart weergeven - nog steeds een probleem bij lcd-tv's. Zulke uitstekende  zwartwaarden zijn mogelijk doordat plasma-tv's interne algoritmes gebruiken  die de stroom naar bepaalde pixels afsluiten zodat deze pixels 'zwart'  worden.

Lcd-schermen gebruiken elektrische impulsen die de vloeibare kristallen zo  plaatsen dat ze het licht van de achterliggende lamp blokkeren, en zo zwart  produceren. Hoe hoger het voltage dat doorheen de vloeibare kristallen in  een bepaalde pixel 'passeert', hoe efficiënter ze het licht tegenhouden - en  hoe donkerder de pixels worden. In tegenstelling tot plasma verbruikt een  lcd-tv dus het meeste stroom in scènes met donker beelden en veel zwart.  Recente verbeteringen in het lcd-kamp zorgen ervoor dat de contrastverhouding  bij sommige merken intussen  is verhoogd tot 2000:1 en 2500:1.

Kleuren
Wat betreft kleurenweergave en -nauwkeurigheid scoort plasma-tv nog steeds  iets beter. Plasmaschermen kunnen al vlot meer dan een miljard kleuren weergeven.  En meer kleuren betekent meer natuurgetrouwe kleuren en beelden.

Wanneer je de kijkhoek erbij gaat betrekken scoort lcd een stuk minder.  Vanuit scherpe hoeken durven de kleuren bij lcd wel eens te vervormen.  De grotere kijkhoek op de plasmatelevisies is mogelijk doordat  elke pixel zijn eigen licht produceert, in tegenstelling tot een lcd-tv waar  het licht afkomstig van 1 lichtbron wordt verspreid over het hele scherm.

De beelden op lcd-televisies zien er vanuit de zijkanten bekeken iets  minder scherp en contrastrijk uit, met soms een vertekening van de kleuren.  Plasmaschermen zien er vanuit elke kijkhoek goed uit en zijn dan ook nog  steeds de geliefkoosde keuze voor sportcafe's en publieke ruimtes waar mensen  vanuit alle hoeken een goed beeld moeten hebben. Maar voor woonkamer-gebruik  waarbij de meeste mensen recht voor de tv zitten (binnen een 30 graden hoek)  volstaat een lcd.

Wat betreft de kleuracuraatheid in de heldere gebieden kunnen zowel plasma  als lcd zich meten met elkaar. Echter de kleuren in de donkere gebieden  laten bij lcd-tv vaak te wensen over, terwijl plasma-tv daar zeer sterk  scoort.

Responstijd
Bij lcd-televisies hoor je vaak een begrip zoals responstijd opduiken. Hoe  lager de responstijd, hoe minder je zogenaamde veegeffecten zal zien  optreden in de beelden. Een lage responstijd in combinatie met  beeldtechnieken en 100 hertz  beeldwisselingen moeten die veegeffecten sterk beperken, maar echt  uitgesloten zijn ze nog niet. Dat komt omdat de lcd-technologie werd  ontwikkeld voor de weergave van statische beelden, en niet bewegende  beelden.

De responstijd is voor plasmaschermen praktisch irrelevant omdat elke pixel  in het plasmapaneel een op zichzelf staande entiteit is, die razendsnel een  andere gedaante kan aannemen.

Resolutie
Lcd's hebben een hogere resolutie dan plasmatelevisies van dezelfde grootte.  In 42-inch sets leveren de meeste plasma- en lcd-televisies 720 lijnen. Om  echt toekomstbestendig te zijn moet het streefdoel toch 1080p bedragen. Dat  is de maximale resolutie voor de weergave van High Definition-beelden: 1080  lijnen van elk 1920 pixels. Tot hiertoe zijn plasmatelevisies er slechts in  geslaagd deze resolutie aan te bieden op schermen groter dan 50-inch.  Lcd-televisies met een Full HD resolutie vinden we al in de 37-inch formaten  terug. Om echter van deze beeldkwaliteit ten volle te kunnen genieten op  deze 'kleinere' lcd-schermen, moet je dicht bij het scherm plaats nemen.  Bovendien laten de details in snelbewegende beelden in hoge resolutie op  1080p lcd-tv's te wensen over, omdat lcd-schermen de beelden minder snel  'verversen' dan plasma-tv's.

De resolutie alleen is echter geen garantie voor een uitstekende  kijkervaring. Het zijn de achterliggende beeldverwerkingstechnologieën en  -processor die een grote vinger in de pap te brokken hebben. Een paneel met  hoge resolutie maar een slechte beeldverwerking zal standaard  televisiebeelden bijzonder slecht op het scherm weergeven.

Energieverbruik
Plasma-tv's verbruiken volgens sommige bronnen een pak energie. Die  informatie is echter vandaag volledig achterhaald. In vergelijking met lcd-tv's is de  totale energieconsumptie bijna evenwaardig (volgens een recent onderzoek in  Duitsland door AVT OP Messetechnik). Een lcd-scherm heeft een  constant energieverbruik omdat de lichtbron - de lamp - steeds brandt. Bij  een plasma-tv varieert het energieverbruik naargelang de beeldinhoud. Zo  vraagt een plasma-tv het meest energie wanneer het echt wit moet tonen: een  film vraagt bijvoorbeeld minder energie dan het journaal dat wordt  uitgezonden in een fel verlichte televisiestudio. De nieuwste  plasmatelevisies hebben overigens tal van energiebesparende functies die op  geregelde momenten in werking treden.

Plasma-tv
+ hogere contrastwaarden
+ bredere kijkhoek
+ gaat beter om met snelle bewegingen
+ ideaal voor films in donkere kamers
+ voor scenes met een afwisseling van veel donkere en lichte beeldgebieden -  zoals bij dvd's of videospelletjes - scoort de plasma-tv beter

Lcd-tv
+ betere prestaties in heldere lichtomstandigheden
+ hogere resoluties in de kleinere beeldformaten; ideaal voor games en  computergebruik

Slotwoord
De verschillen tussen beide beeldtechnologien zijn kleiner geworden dan  voorheen. Wanneer de kijker echter wordt gevraagd beide technologieen te  vergelijken, gaat vaak de voorkeur naar plasma.

   | Over deze site | Disclaimer |
Neem contact op met de webmaster via contact met opmerkingen en tips

 

 TV/radio:

 Radio luisteren:webradio

 Wat is er op TV?

 TV gids (alle zenders)

 Uitzending gemist

 

 Verkeer:

 Files

 Routeplanner

 

 Nieuws/weer:

 NOS headlines

 Algemeen Dagblad

 Laatste nieuws

 Telegraaf

 Volkskrant

 Teletekst

 Het weer

tip Online winkelen
De webshops vindt u op de volgende site!

Online shoppen en winkelen

 

 Handige hulpjes:

 Lettergrootte aanpassen

 Puzzelwoordenboek

 Online rekenmachine

 Zoeken naar mensen/adressen

 

 Handige info:

 SOS nummers

 Feestdagen 2011

 Feestdagen 2012

 Feestdagen 2013

 

 Loterijen:

 Bank-giroloterij

 Euromillions

 Staatsloterij

 Postcodeloterij

 

 Link partners

 Webgids voor online winkelen

| More