">
Hart.GratisHandleiding.eu

Gratis Handleiding (en veel meer). De site met gratis handleidingen, handleidingen om gratis software te downloaden, gratis games te spelen, dvd's te kopieeren, te besparen, vakantie- en reistips, pagina's voor kinderen, senioren, te datenonline te shoppen, online casino spelen, handleiding bridge, handleiding mahjong, solliciteren, keuze van uw mobiele telefoon en veel meer..... Verder vindt u ook de beste surftips.

HOME HANDLEIDINGEN RECEPTEN ZOEKEN CONTACT ZOEKEN

 Rubrieken:

  Website maken

  Aanmelden site bij
  zoekmachines

  Banner en buttons

  CSS cursus beginners

  Eigen startpagina

     Handleiding startpagina

  Favicon maken

  HTML cursus beginners

  HTML cursus gevorderden

  Links naar uw site

  Linkwoorden

  Logo's maken  

  Sitemap maken

  Sitemap verzenden

  Webbadge

  Webhosting

  Website gratis

  Website promotie

  Webmaster
  hulpprogramma

  Zoekwoorden

Frames

Veel website bevatten frames. Je hebt er ongetwijfeld zelf gebruik van gemaakt, maar waarschijnlijk wist je toen nog niet dat het frames waren.  Daarom leggen we hier eerst maar even uit wat frames zijn en dat is best moeilijk.

Stel je voor: je hebt een pagina, met links op de pagina een soort menu. Dit menu  bestaat bijvoorbeeld uit home, wie ben ik, links, e-mail me, enzovoorts.  Als de browser de pagina opent, begin je in het rechtervak in home. Klik  je vervolgens op wie ben ik, dan verschijnt rechts een pagina met info  over de maker, en links op de pagina blijft de inhoud staan. Even een voorbeeld om  dat te verduidelijken: Kijk hieronder

home

wie ben ik

links

e-mail

Welkom  op mijn website. Je vindt hier onder andere informatie over mijzelf,  links, andere onzin etc....

Je bevindt je nu op de pagina genaamd home

 

Zo, dat is dus 'home'. Als de bezoeker nu op 'wie ben ik' zou klikken,  ziet hij het volgende:

home

wie ben ik

links

e-mail

Wie  ben ik? Ik ben de maker van deze website, maar dat wist je al. Mijn  hobby's zijn:......enzovoorts

Je bevindt je nu op de pagina genaamd wie ben ik

Wat gebeurt er dus? De linkerkant blijft hetzelfde, de rechterkant  veranderd door in het linkervlak op een hyperlink te klikken. Volg je  het nog? Vast wel. Je ziet dat het gebruik van frames erg veel tijd kan  sparen: ten eerste hoef je de inhoudsopgave maar een keer maken, maar  belangrijker is misschien wel dat de bezoeker deze maar een keer in z'n  browser hoeft te laden. Dat gaat dus weer sneller!

De pagina hierboven bestaat uit 3 verschillende pagina's:

  1. De eerste is de framepagina, in dit geval index.htm. Deze deelt het  blad op in 2 stukken.
  2. De tweede is de pagina met daarop de inhoud, hier is dat inhoud.htm.
  3. Als laatste is er nog home.htm. Er zijn er nog meer, die worden allemaal  in het rechtervenster geopend.

In plaats van home.htm kun je natuurlijk ook een bestaande pagina gebruiken.  De inhoud.htm kun zelf vast wel maken, zoniet, volg deze cursus dan even  opnieuw. Het gaat ons nu even om index.htm, de pagina die het venster  in tweeën deelt en zo van 2 verschillende pagina's 1 pagina maakt. Split-screen,  om het zo maar even te noemen.

We hebben hier te maken met een merkwaardig html-bestand. Ten eerste is er  geen echte body. De pagina zelf laat niets zien, dus dat is ook niet nodig.  Wel heeft hij een frameset. dat ziet er zo uit:

<html>
<head>
inhoud van je head, zoals titel en metatags
</head>

<frameset cols="35%,65%">
<frame src="inhoud.htm">
<frame src="home.htm">
</frameset>
</html>

Wat gebeurt er hierboven nou precies? Met frameset zeg je de browser dat er  een framepagina aankomt. Vervolgens geef je op dat hij met kolommen(cols)  te maken heeft. Je ziet staan: 35%,65%. Dit wil zeggen dat het linkerframe 35%  van het venster vult, en het rechterframe krijgt 65%. Totaal is dat....inderdaad:  100%, dus het hele venster. De browser ziet dat jij maar 2 afmetingen hebt opgegeven,  hieruit leidt hij af dat er maar 2 kolommen(pagina's) zijn in het frameset,  en dat klopt. Daarnaast zie je 2 keer <frame src="paginanaam.htm">  staan. Deze tags vertellen de browser welke site er in de frames moeten komen.  Behalve dat je de grootte in procenten op kunt geven, is het ook mogelijk om  dat in pixels te doen. Je zet dan gewoon de grootte neer zonder het %-teken.

Wil je dat de kolommen gelijk over de pagina verdeelt worden, maak dan gebruik  van het *-teken. Dat ziet er dan zo uit:

<frameset cols="*,*">
rest van je frame
</frameset>

In plaats van twee sterretjes, kun je ook de breedte van de ene  pagina wel opgeven en de ander niet. Dan krijgt de ene pagina dat gedeelte  wat je hem toezegt, terwijl de ander de overige ruimte krijgt.

Hierboven gebruikten we een voorbeeld met kolommen. De pagina werd hier  horizontaal gesplitst. Als je wil kun je de splitsing ook verticaal maken.  Je maakt dan geen gebruik van cols maar van rows. Verder  is alles gelijk.

Het is niet alleen mogelijk om framepagina's bestaande uit twee  frames te maken, je kunt er zo veel je wilt opgeven. Dat doe je door in  plaats van 2 grootten in je frameset aan te geven, er bijvoorbeeld drie  aan te geven. Ook is het goed mogelijk om kolommen( cols) en rijen( rows)  te combineren. Dat kan er zo uit komen te zien:

Inhoud

Bovenkant

Home

Dat doe je met deze html-code:

<frameset cols="20%,80%">
je geeft aan dat het eerste frameset uit twee delen bestaat, een van 20%(links)  en een van 80%(rechts)
<frame src="inhoud.htm">
de naam van de pagina in het linkervenster
<frameset rows="20%,80%">
het rechtervenster bestaat uit twee rijen, een van 20%(boven) en een van  80%(onder)
<frame src="kop.htm">
<frame src="home.htm">
de namen van de twee pagina's die in het rechtervenster worden geopend
</frameset>
</frameset>


omdat je twee framesets opent, sluit je er ook twee af!

Je kunt nu een aardige framespagina in elkaar draaien, maar er zijn toch  nog een aantal erg belangrijke dingen die je zeker moet weten als je frames  op je website gaat gebruiken. Een aantal van die dingen zullen we hieronder  bespreken.

Je moet weten dat er nog steeds mensen zijn die wat oudere browsers  gebruiken. Het zou goed kunnen dat die browsers nog geen gebruik maken  van frames. Natuurlijk wil je ook deze mensen bereiken. Je wilt ze bijvoorbeeld  zeggen dat je een framespagina gebruikt en dat daarom je website voor  hen niet toegankelijk is. Omdat jouw index.htm een framespagina is, zouden  zij niets te zien krijgen. Toch kunnen we ook een pagina op hun scherm  tevoorschijn toveren. Dat doen we gewoon met de tag <body> en een  nieuwe tag, de tag <noframes>.

<html>
<head>
inhoud van je head, zoals titel en metatags
</head>
<frameset cols="35%,65%">
<frame src="inhoud.htm">
<frame src="home.htm">

<noframes>
<body>
<p>Helaas, uw browser ondersteunt geen frames. Ga naar de website  van <a href="http://microsoft.com">Microsoft</a>  om een nieuwe versie van Internet Explorer te downloaden</p>
</body>
</noframes>
</frameset>

Let op: Tegenwoordig surft bijna iedereen met een browser  die frames ondersteunt. Het is dan ook niet echt meer nodig om voor die mensen  een frameset te maken. Toch is de frameset erg belangrijk, en wel voor zoekmachines!  Als een zoekmachine, bijvoorbeeld Google  jouw pagina wilt opnemen, zal deze op zoek gaan naar waar jouw site over gaat.  In een framespagina kan hij dat echter niet vinden! Neem daarom een beschrijving  van je site op in het <noframes> gedeelte, zodat je deze informatie alsnog  aan de zoekmachine kunt geven!

Let op: er zijn sites/mensen die beweren dat de <noframes>tag na de  </frameset> moet komen. Dat is niet waar!!!

Er zijn echter nog een paar probleempjes: Ten eerste die lelijke rand  tussen de verschillende frames. In veel gevallen zul je die weg willen  hebben. Dat doen we op de volgende manier: In de tag <frameset>  geef je aan dat je geen rand wilt. Dat kan op twee manieren. De ene browser  accepteert het als je zegt border="0" en de ander wil zien staan  frameborder="0". Dan doen we het toch gewoon allebei:

<frameset row="60%,40%" border="0" frameborder="0">

Verder kunnen bezoekers als ze op de rand van twee frames gaan staan,  zelf schuiven met de frames. Ze kunnen dus de grootte veranderen. Wil  je dat voorkomen, dan zet je in de frameset-tag het volgende:

<frameset row="60%,40%" noresize>

Het laatste wat je moet kennen is het attribuut "target". Stel je  voor, in de onderstaande pagina wil je, dat als iemand op de link Verhalen klikt,  het bestand verhalen.htm geopend wordt in het venster rechtsonder. Hoe vertel  je de browser dat verhalen.htm daar geopend moet worden en niet in die pagina  er boven?

Dat doen we zo: eerst geven we de verschillende frames een naam. Het frame  rechtsonder noem je bijvoorbeeld rechtsonder. In onze html-tag ziet dat er zo  uit:

<frameset cols="80,*">
<frame src="inhoud.htm"  name="inhoud">
<frame src="home.htm" name="main">
</frameset>

Zo, de frames hebben een naam. Stel, je wilt dat een hyperlink in pagina 'inhoud.htm' wordt geopend in het inhoud-frame. De hyperlink verwijst naar  het bestand verhalen.htm. Om dit alles goed te laten verlopen,  moeten we iets veranderen in de tag van de hyperlink. Dat doen we met het attribuut target. De hyperlink-tag ziet er nu zo uit:

 <a href="verhalen.htm" target="inhoud">Verhalen</a>

Er zijn een aantal namen voor frames die 'gereserveerd' zijn. Al deze namen  beginnen met een underscore, een liggend streepje: _

Naam

Resultaat

_self

Pagina wordt geopend in hetzelfde frame als  de pagina van de hyperlink

_blank

Pagina wordt geopend in een nieuw browservenster

_top

Pagina wordt in hetzelfde browservenster geopend  en vult het hele browservenster

_parent

Huidige frameset wordt vervangen door het frameset  uit de nieuw te openen pagina

Als je op een pagina veel links hebt die bijna  allemaal hetzelfde targetframe hebben, zet dan tussen <head> en </head>  het volgende:

<base target="inhoud">

Gebruik je deze tag, dan hoef je niet meer per hyperlink aan te geven wat het targetframe is. Je hoeft niet bang te zijn dat je nu geen hyperlink  kunt openen in een ander targetframe. Als je in de hyperlink een ander targetframe  aan geeft dan het base target, dan krijgt het target dat je  in de hyperlink aangeeft voorrang.

 Vorige pagina

                                             Volgende pagina

   | Over deze site | Disclaimer |
Neem contact op met de Webmaster met opmerkingen en tips

 TV/radio:

 Radio luisteren:webradio

 Wat is er op TV?

 TV gids (alle zenders)

 Uitzending gemist

 Verkeer:

 Files

 Routeplanner

 Nieuws/weer:

 NOS headlines

 Algemeen Dagblad

 Laatste nieuws

 Telegraaf

 Volkskrant

 Teletekst

 Het weer

 Handige hulpjes:

 Lettergrootte aanpassen

 Puzzelwoordenboek

 Online rekenmachine

 Zoeken naar mensen/adressen

 Handige info:

 SOS nummers

 Feestdagen 2011

 Feestdagen 2012

 Loterijen:

 Bank-giroloterij

 Euromillions

 Staatsloterij

 Postcodeloterij

 Link partners

 Webgids voor online winkelen

| More