Hart.GratisHandleiding.eu

Gratis Handleiding (en veel meer). De site met gratis handleidingen (u komt op onze site, in tegenstelling tot andere sites, rechtstreeks bij de leverancier terecht zodat u ook software, drivers, firmware enz kunt downloaden), verder vindt u handleidingen om gratis software te downloaden, websites te maken, games te spelen, dvd's te kopieeren, te besparen, dating, online casino spelen, bridge, schaken, spelregels en veel meer.....

HOME HANDLEIDINGEN RECEPTEN ZOEKEN CONTACT ZOEKEN

 Rubrieken

 Wonen, huis en tuin:

   Home Wonen, huis en tuin

 Tuin

   Eigen moestuin aanleggen

     ABC eigen moestuin

     Aardbeien planten

     Bessen stekken

     Bomen planten

     Buxus planten en snoeien

     Composthoop maken

     Graszoden leggen

     Mest of compost soorten

     Pompoenen kweken

     Sla kweken en slasoep

     Tomaten kweken

     Tuinposters (nieuw)

     Voedseltips

     Wecken en inmaken

Tuinen bezoeken

     Mesenhof

 Wonen 

     Inbraakbeveiliging?

     Keukenwijs (gratis advies)

 Webwinkels

   Tuinartikelen

   Woonartikelen

   Webgids online winkelen

Handleiding een eigen moestuin aanleggen

Het kiezen van de locatie van de moestuin

  • Kies een plaats uit waar altijd veel zon op schijnt. Houd ook rekening met bomen en struiken. Die kunnen zo groeien dat ze je moestuin overschaduwen.
  • Kies bovendien een plaats die vlak ligt of maak de plaats vlak. Anders loop je het risico dat regenwater in een plas blijft staan en je groenten gaan rotten door het teveel aan water.
  • Zorg dat je paden tussen je moestuin hebt en zaai hier gras. Zo kun je beter bij de groenten om ze onkruidvrij te houden en is je moestuin netjes.
  • padenmoestuin
  • Als je de paden tussen je groenten zo breed maakt als de breedte van je grasmaaier kun je gemakkelijk de paden maaien.
  • Zorg dat je pad 5 centimeter hoger ligt dan de moestuin. Zo is het gemakkelijker maaien
  • Heb je een geschikte plaats gevonden, maak deze dan volledig onkruidvrij.
  • Spit de grond om. Breng vervolgens een goede laag compost aan en spit de compost in de grond.
  • De grond is nu klaar om bezaaid te worden. Nu moet je nadenken over wat je waar in de moestuin plaatst.
  • Ieder jaar moet je meststof toevoegen aan je moestuin. Er bestaan 2 soorten mest: 1. organische mest en 2. kunstmest. Organische mest komt van je composthoop (mocht je die hebben). Beide mestsoorten zijn geschikt. Klik voor meer informatie over soorten mest hier >>>.

De moestuin voorzien van planten

U kunt nu zaaien of planten in de moestuin zetten. In veel moestuinen wordt zowel gezaaid als geplant. Zaaien is goedkoper natuurlijk dan plantjes kopen maar om te beginnen met een moestuin raden wij aan beide te doen. Ons voorstel is te beginnen met een groente die iedereen veel gebruikt nl sla. U kunt vele sla soorten kopen als zaaigoed. TIP: Zaai niet in 1 keer alle sla. De sla zal op hetzelfde moment klaar zijn om op te eten wat dan ook betekend dat u veel te veel sla heeft op hetzelfde moment. Zaai om de week een rijtje sla. Dit garandeert u de volledige zomer van verse sla. Mocht u toch teveel sla hebben; geef het weg aan de buren of maak slasoep. Volg voor het zaaien van sla de instructies op de verpakking. Als u eenmaal het zakje heeft opengemaakt zorg dan dat de overgebleven zaden in een hermetisch afgesloten bakje gedaan worden (samen met het zakje met de instructies). Zo zorgt u ervoor dat de zaden droog blijven (wat nodig is om de zaden in "slaap"  te houden) zodat ze niet ontkiemen. Op het zakje vindt u ook de afstand tussen de zaden, zon of minder zonnig, wanneer u ze kunt zaaien en ook wanneer u de groenten kunt oogsten.

Wintergroenten

Wintergroenten plant je wanneer de bodem bewerkbaar wordt. De zon doet de temperatuur toenemen van de bovenste laag van de bodem. Dat is al voldoende om het ontkiemingproces in gang te zetten.
Je kan de planten het beste afschermen zodat ze beschermd zijn tegen temperatuur- en vochtigheidsverschillen.

Zomergroenten

Wanneer de gure, vrieskoude winterdagen achter de rug zijn, kan je warmtegevoelige groenten beginnen te zaaien. Zorg er bij warme zomerdagen voor dat je de planten  regelmatig water geeft en oogst steeds ogenblikkelijk.

De wissel

Vanaf het moment dat de pieken van de temperatuur overdag minder dan 26 graden bedragen, schakel je best terug over op wintergroenten. Denk eraan dat de groei sterk vermindert naarmate de dagen korter worden.  Wacht dus niet te lang met het planten van de wintergroenten.  Een nieuwe oogst per week is zeker niet te veel.

Het onderhoud

Om verrotting tegen te gaan, zorg je ervoor dat je de zaden niet te dicht bij elkaar plant en dat je de bodem niet te vaak besproeit. Zorg er ook voor dat je afgevallen bladeren snel verwijdert. Dat vormt namelijk de ideale basis voor verrotting.  Omdat de groenten uit je moestuin bestemd zijn om op te eten, vermijd je beter chemicalien om insecten te weren. Scherm je planten liever af zodat insecten geen kans krijgen om je planten aan te tasten.

Inmaken van groenten en fruit

Maak fruit en groenten in. Vaak heeft u een overschot aan appels, kersen, tomaten en veel meer....
Lees hier >>> alles over de wecken van groenten, vlees en fruit, weck recepten enz.
Wecken is gezond en kan tevens een leuke hobby zijn. De weckpotten van tegenwoordig zijn stapelbaar wat u ruimte bespaart, zelfs in de weckketel met de weckklemmen op de weckpot. Dit betekent dan ook dat u in de weckketel meer weckpotten kunt plaatsen.
U kunt deze nieuwe weckpotten kopen op:: www.weckenonline.com
Diverse modellen weckpotten van het merk weck

Tuin algemeen

Voor een tuinkalender per maand, tuinadvies, snoeiadvies, plantadvies, aanleggen van allerlei soorten tuinen zoals de japanse tuin, engelse tuin, heide tuin enz enz en veel meer ga naar de website van Bakker.nl of Bakker.be U vindt de informatie op deze site onder het kopje "Tuinadvies".

Naar boven

   | Over deze site | Disclaimer |
Neem contact op met de webmaster via contact met opmerkingen en tips

 TV/radio:

 Radio luisteren:webradio

 Wat is er op TV?

 TV gids (alle zenders)

 Uitzending gemist

 Verkeer:

 Files

 Routeplanner

 Nieuws/weer:

 NOS headlines

 Algemeen Dagblad

 Laatste nieuws

 Telegraaf

 Volkskrant

 Teletekst

 Het weer

 Handige hulpjes:

 Lettergrootte aanpassen

 Puzzelwoordenboek

 Online rekenmachine

 Zoeken naar mensen/adressen

 Handige info:

 SOS nummers

 Feestdagen 2011

 Feestdagen 2012

 Loterijen:

 Bank-giroloterij

 Euromillions

 Staatsloterij

 Postcodeloterij

 Link partners

 Webgids voor online winkelen

| More